löparåret 2010


Ett år som varit fyllt av skador och sjukdom. Har haft flertalet förkylningar som hållt mig borta från träningen.
Dessutom har jag haft problem med mina benhinnor men efter att jag fått tips från .... om att stretcha bort problemen har jag blivit nästintill besvärsfri. Helt underbart! Tack till dig Malin!

De perioder jag varit igång med träningen har det fungerat rätt bra. Har svårt för att sätta mig själv i fokus och vill inte framhäva mig i onödan. En som tycker jag gått framåt i år ledaren för intervallträningarna. Han har påpekat det ett par gånger att jag blivit bättre och starkare. Tack till dig Kjell!

På grund av de problem som jag stött på under året har det inte blivit så många tävlingar. Det är faktiskt bara två stycken om jag ska vara ärlig.

Blodomloppet: Inte den här gången lyckades arrangörerna göra en korrekt mätning av banan. Pinsamt

Sträcka: 9.28 km
Tid: 35.49
Plats: 29

Är trots allt nöjd med insatsen. Kändes dock inte helt hundra i kroppen den här dagen.
Hade banan varit 10 km hade det blivit ett nytt personligt rekord med drygt 1 minut.


Stockholm halvmaraton:
Var nervös över hur min första tävling någonsin på distansen skulle bli. Inför loppet hade jag inte fått den träning som jag velat. Hade som mål att göra under 1.40
Jag satte min Garmin på 1.38 min för att pressa mig själv. Gissa om jag blev förvånad när jag kom i mål :)
Under loppet satte jag sikte på farthållaren för 1.45 för att sedan öka lite på slutet.
Det visade sig att jag hängde på killen som skulle göra en tid ner mot 1.20. Haha, blev lite besviken när jag tappade honom efter ca 15 km. Det var då jag fick kramp i vaderna och var tvungen att gå i ungefär 30 sekunder.

Gick i mål på 1.30.28 och jag var supernöjd. Med ett bra träningsår är jag säker på att 1.25 ligger inom räckhåll på distansen. Kanske redan i år?

Sträcka: 21.1 km
Tid: 1.30.28
Plats: 462

Mina hålltider

5 km - 21.09 (4.14 min/km)
10 km - 42.17 (4.14 min/km)
15 km - 1.03.41 (4.17 min/km)
20 km - 1.25.54 (4.27 min/km)Slutsatsen är att trots ett år fyllt av skador och sjukdom har jag gjort en bra tid på halvmaran och förmodligen satt personligt rekord på 10 km. Eftersom det var premiär på halvmaran har jag ju gjort personligt rekord där också :)

Trots att det har känts som ett mellanår måste jag känna mig nöjd. Eller vad säger ni?
en modern klassiker


Vaknade av några lätta knuffar och hör någon viska . . . du ska väl springa idag. Vänder mig om och kurar ihop mig under täcket.

Har jag bestämt mig för något så vill jag absolut genomföra det. Tio minuter senare kommer jag ur sängen. Slänger på mig löparkläderna. Idag testar jag min nya reflexväst som jag fick i julklapp.

Det är minus 10 grader kallt och mörkt. Steget känns tungt idag och jag är inte lika motiverad. Fast det är väl såna här löppass som bygger pannben - i alla fall enligt experterna. Det blir samma runda som de övriga gångerna jag har sprungit på morgonen innan jobbet.

Efter drygt 7 km är jag hemma. Spurtar uppför den sista lilla backen. Ett hyfsat pass trots tunga ben och ovilja till att springa idag.
Senare i eftermiddag tänker jag göra ett besök på gymmet. Det var ett tag sen jag var där nu. Nu ska det bli kul att lyfta lite vikter igen.


Onsdagens träning:
stretch, löpning och gym

Gym: 60 min

Löpning: Tid: 32.59 Sträcka: 7.18 km Hastighet: 4.36 min/km

Stretch: 15 min


halv vila

Idag har det varit styrka på hemmaplan. Jag har kört igenom kroppen med situps, armhävningar, dips samt lite andra övningar. Det tar ungefär 30 minuter att ta sig igenom övningarna.

Ett lagomt pass för en halvt som halvt vilodag. Ibland har jag svårt att vila helt från att röra på kroppen :)

Arbetar just nu med att försöka ordna sånt som inte annars hinns med. Det är att arkivera handlingar, rensa och plocka i ordning. Ska även skriva ned arbetsrutiner till min efterträdare.

Det ska bli spännande att byta jobb. Ibland kan jag känna mig trött på ett arbete så fort som jag har fått rutin på uppgifterna. Därför ser jag med tillförsikt fram mot mitt nya arbete där jag får chansen till mer kompetensutveckling. Men det är även lite nervöst med att starta på en ny arbetsplats. Vem kommer jag att känna förtroende för, hur ser rutinerna ut och när infinner sig den goa känslan?

Du vet vad du har men inte vad du får! Det ska nog bli bra detta också


Imorgon är det morgonlöpning på schemat och senare på eftermiddagen blir det en sväng till gymet. En dag helt i min smak :)

Dagens träning: styrka och stretch

Styrka: 30 min

Stretch: 15 min
träningsfria helgdagar

Det har varit en kort ledighet. Tänk att det redan var 3 dagar sedan julafton. Har hunnit träffa vänner och min frus familj. Mycket mat och god stämning.

Fick en del träningsrelaterade julklappar :) En ny reflexväst, en underställströja med hög krage, mössa och löparhandskar. Alltid bra att ha några uppsättningar eftersom det blir mycket tvättande.


Idag är jag tillbaka på jobbet. Tänk att det är så lätt att vara tillbaka i verkligheten igen. Skönt att det bara är 3 dagar mer arbete innan nästa ledighet.

Ville få en bra start på veckan. Gav mig ut på en löptur vid 06.10. Efter ett par minuters löpning blir temperaturen behaglig. Kylan känns nästan inte alls. Det var ett bra pass. Känner mig stark i benen och löpningen flyter på bra. Blev en runda på drygt 7 km. Skulle kunna kalla det för snabbdistan

Ikväll blir det spinning. Har hittat en ny bra instruktör på Friskis. Jättekul


Hur ser din vecka ut?


Dagens träning: löpning, spinning och stretch

Spinning
: 45 min baspass med Evelina

Löpning:

Sträcka - 7.22 km
Tid - 34.17
Tempo - 4.45 min/km

snart klappat och klart


Igår var det en vilodag från träningen.

Istället blev att köpa de sista julklapparna. Visst var det mycket folk på stan men inte på långa vägar så mycket som förväntat med tanke på julruschens sista dagar och lön. 

Skönt att jag redan tidigare bestämt vilka julklappar som ska köpas. Då är det bara att gå till rätt affär och köpa det man ska.

Idag jobbar jag halvdag. Har några få inköp kvar inför julafton imorgon. Hoppas kunna komma hem i tid för att träna i dagsljus. Det känns väldigt lyxigt att kunna ge sig ut på en löptur i dagsljus under den här årstiden.


Har ni hittat den perfekta julklappen?

Vad önskar ni er i julklapp?


 Tisdagens träning: stretch

Stretch: 15 minårets sista intervallpass


Igår var det årets sista intervallpass. Vi värmde upp genom att springa drygt 3 km mot Pixbo. Det var ett bra underlag och jag kände mig pigg i benen. Efter lite stretch skulle vi springa långa intervaller i svagt uppförslut i två etapper. Den första delen var 340 meter och slutade vid en platå. Där vilade vi i 1 minut för att sedan fortsätta ytterligare 260 meter. Därefter hemjogg i 600 meter.

Detta upprepade vi tre gånger för att sedan ta oss mot Herkulesgården igen.

Trots lätta ben på uppvärmningen kände jag mig tung de första två intervallerna. Fick inget flyt i löpningen. Sista repetitionen gick jag för fullt och då kunde jag sträcka ut bättre.

Det är nu andra intervallpasset i följd som jag tar i lite för lite de första gångerna för att sedan ha mer att ge på slutet.
Borde omdisponera krafterna lite bättre. Fast det är ovant att springa på snö och jag tycker det är svårt att veta hur mycket man kommer halka omkring bl.a.

Trots detta så var jag nöjd med passet. Det blev till slut 14.7 km


julveckans träning

Julveckan innebär inget undantag för träning. Däremot blir det nog ingen träning på julafton.


Måndag - Spinning, stretch

Tisdag - Intervallträning, stretch

Onsdag - Funktionell styrka (julklappshandel)

Torsdag - Löpning 10 km

Fredag (Julafton) -

Lördag - Löpning 13 - 15 km

Söndag - vila


Hur kommer er träning se ut under julveckan?sociala aktiviteter


Sociala aktiviteter under julmånaden december sätter käppar i hjulet för träningen. Fast det kanske bara är att acceptera. Det finns andra saker som är viktiga här i livet :)


Igår behövde jag träffa en kompis som jag inte sett på länge. Hann inte med någon träning på gymmet efter det.

Ikväll är det AW med några före detta arbetskamrater. Det ska bli kul att ses igen.
Hade planerat ett skivstångspass på Friskis men det får jag ställa in. Istället får det bli en långpromenad på hemvägen. Måste få lite motion idag :)

Imorgon hoppas jag däremot komma ut på en löptur. Förhoppningsvis är det bättre underlag och inte så isigt.


Torsdagens träning: stretch

Stretch: 15 min

påverka prestationsförmågan


Vi var sex personer som slöt upp för intervallträning i Herkules.

Efter lite uppvärmning tog vi oss bort mot Gunnebo slott där vi sprang lång intervall i backe. De tre första intervallerna gick för långsamt medan jag ökade på den fjärde och körde rätt hårt på de två avslutande.

Det blev sammanlagt lite mer än 11 km löpning. Ganska så lagomt enligt mig.
Försöker att inte tänka så mycket på vad klockan visar utan jag vill lyssna på kroppen och fokusera på känslan ett tag framöver. Rätt skönt att inte behöva jaga kilometertider.


Har köpt rödbetsjuice. Läste i Runners World om att det ska öka prestationsförmågan.  Juicen nnehåller en stor mängd nitrat. Nitrat fungerar i sin tur kärlvidgande vilket gör att blodet har lättare att transporteras i våra blodkärl. Detta underlättar syretransporten till musklerna, vilket leder till effektivare muskelarbete

Vi får se om den ger någon effekt. Vad tror ni?
Tänkte även testa att dricka granatäpplejuice nu under vintermånaderna. Det ska vara grymt nyttigt och motverka förkylningar. Vilket kanske jag behöver :)


Tror ni på alla dessa effekter av juicer och andra tillskott för att må bättre och bli en friskare människa?Onsdagens träning: löpning, funktionell styrka, balansbräda och stretch

Löpning
:

Tid: 33.26
Sträcka: 7.25 km
Tempo: 4.37 min/km

Funktionell styrka: 30 min

Balansbräda: 15 min

Stretch: 15 min
utmana sig själv


Den här veckan ska jag utmana mig själv med morgonlöpning innan jobbet. Kommer köra 8 km måndag, onsdag och fredag.

Igår gick det jättebra att ta sig upp ur sängen. Vi får väl se hur lätt det blir imorgon.


Efter att förra veckan var rent bedrövlig ur träningssynpunkt kommer jag öka lite den här veckan istället.

Nu är det inte långt kvar innan jag kommer börja träna inför Stockholm Maraton. Börjar med ett program vid årsskiftet.


Min planerade träningsvecka 50


Måndag - Löpning 8 km, Stretch

Tisdag - Intervallträning, Stretch

Onsdag - Löpning 7 km, Stretch + balansbräda och funktionell styrka

Torsdag - Gym och motionscykel

Fredag - Löpning 8 km, Stretch, Skivstång

Lördag - Löpning 10 - 15 km, Stretch, Styrka

Söndag - Vila


lyckans tur


Igår var vi på Lisebergs julmarknad. Efter ett par minuter började snön falla. Stora härliga vita flingor föll från himlen. Det var helt underbart. Nu hoppas jag att snön inte smälter innan jul.

Som vanligt var jag tvungen att testa min lycka på alla hjul. Testade Tobleronehjulet men 15 kronor fick räcka.
Ingen vinst. Gick vidare till Alladinhjulet där jag vann stjärnvinsten förra året. Det var en jättelik Alladinask med 6 stycken askar i. De blev perfekta gå-bort-presenter resten av julhelgen :)

Satsade sammanlagt 25 kronor på Alladinhjulet ... Var på väg att ge upp men satsade den sista 5-kronan.
Pling och displayen visade stjärnvinst vilket är en jättelika Alladinask :)
Nu har jag choklad så det räcker och blir över.


Det verkar som det har ordnar sig med jobbet. Hon som var vikarie på tjänsten innan jag började var fortfarande arbetslös och hon ville jättegärna börja jobba igen. Kan inte bli bättre. Hon känner till jobbet och kan ta över omgående. Så skönt att det ordnat sig. Nu kan jag slappna av igen ...ett steg närmare


Det nya jobbet gav mig klartecken att allt var OK. Det innebär att det inte blir några problem för min provanställning om jag behöver åka iväg till Colombia under mina första 6 månader. De ansåg att vänta barn är en naturlig del i livet.

Skulle vara surt att behöva bli arbetslös. Jag har en tillsvidareanställning och det nya jobbet är också tillsvidare.
Så det har jag inte haft någon lust med att äventyra.

Meddelade min arbetsledare igår om situationen. Min chef var inte där men hon blev kontaktat på direkten.
Idag väntar jag med spänning på vad chefen ska säga.

Har som sagt 3 månaders uppsägning och det nya jobbet har ett krav att jag kan börja 17 januari. Annars måste de gå vidare med nästa person på listan. De behöver få ett besked senast idag . . .


Samtidigt är samling av papper ska skickas till Colombia - det är med nya jobbet - julklappar -
Ovanpå det ska jag kunna sköta mitt jobb också. Det som jag har :)
Känns som det är mycket nu


dilemman


I fredags blev jag erbjuden jobbet. Fantastiskt kul! Blev erbjuden en lön som ligger nästan 2000 kr över den jag har nu. Får 6 fler semesterdagar ett större friskvårdsbidrag och fler möjligheter till kompetensutveckling.

Nu borde allt vara hur bra som helst. Istället finns det plats för några men . . .

Nästa år får jag den stora möjligheten att resa till Colombia och bli förälder till ett adoptivbarn. Det innebär att jag kommer vara bortrest någonstans mellan 5 - 9 veckor beroende stad/barnhem i Colombia som vi får besked om.

Jag kommer att få börja med en provanställning på 6 månader. Skulle jag berätta om min resa efter det att anställningsavtalet är undertecknat kanske jag riskerar att bli uppsagd. Inte som en direkt följd av att jag kommer resa iväg (för det kanske är olagligt att säga upp någon på grund av det) utan för anledningar som att jag inte passar in i gruppen eller inte gör ett tillräckligt bra jobb.

Skulle de då avsluta min anställning kommer jag bli arbetslös och det kanske inte är den bästa lösningen.

Därför bestämde jag mig idag för att meddela min nya arbetsgivare om den livssituation jag befinner mig.
Förhoppningsvis har de förståelse för det och anställer mig för att de tror jag var och är den person som kommer att utföra det bästa jobbet.

Inte nog med detta. Min nya arbetsgivare har sagt att jag måste inställa mig hos dom senast i mitten av januari. Går inte det att lösa måste de erbjuda jobbet till någon annan.
Jag har 3 månaders uppsägningstid och vill min inte min nuvarande chef inte hitta en lösning på detta så kan jag säga tack för kaffet till jobbet.

Hur kul kan det vara för min nuvarande chef att veta att jag söker mig bort från arbetsplatsen? Tyvärr finns ingen möjlighet för min chef att erbjuda mig högre lön eller andra förbättrade villkor. Så ser anställningsvillkoren ut . . .
Lite komplicerat för att skriva om det här

Gjorde jag rätt som redan nu berättade om den situation jag befinner mig i? Hoppas på besked imorgon


Dagens träning: gym, spinning och stretch

Gym: 45 min

Spinning: 45 min

Stretch: 15 min

RSS 2.0